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Administração oral de piperina em frangos de corte Ciência Rural
Cardoso,Verônica da Silva; Lima,Cristina Amorim Ribeiro de; Lima,Marco Edílson Freire de; Dorneles,Luis Eduardo Gomes; Teixeira Filho,Walter Leira; Lisboa,Raquel Silva; Guedes Junior,Daniel da Silva; Direito,Glória Maria; Danelli,Maria das Graças Miranda.
O efeito tóxico da piperina, principal amida presente em diversas espécies de pimenta, foi avaliada em frangos de corte por meio da administração oral (0,00, 1,12, 2,25 e 4,5mg kg-1 peso vivo) por 14 dias consecutivos. Foram empregados 60 pintos machos (Cobb Avian 48) com sete dias de idade, distribuídos aleatoriamente em quatro grupos experimentais (n=15). Foram avaliados parâmetros como: ganho de peso, peso relativo do fígado e alterações hematológicas e anatomopatológicas. A administração oral de piperina não interferiu no ganho de peso ou no peso relativo do fígado, além de não promover alteração no tamanho e na coloração dos órgãos ou no aparecimento de lesões de parênquima e nas mucosas do órgão. Todavia, alterações histopatológicas dose-dependentes...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Frangos de corte; Piperina; Toxicidade.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782009000500033
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Desempenho e características da carcaça de frangos de corte alimentados com rações de diferentes formas físicas R. Bras. Zootec.
Oliveira,Arley Alves de; Gomes,Augusto Vidal da Costa; Oliveira,Geovana Rocha de; Lima,Marcos Fabio de; Dias,Giselle Eler Amorim; Agostinho,Tarcísio Simões Pereira; Sousa,Felipe Dilelis de Resende; Lima,Cristina Amorim Ribeiro de.
Um experimento foi realizado para avaliar a influência da forma física da ração sobre o desempenho e as características da carcaça de frangos de corte. Foram utilizados 240 pintos de corte machos, distribuídos e alojados em baterias metálicas de três andares em delineamento de blocos ao acaso com 4 formas físicas de ração e 6 repetições com 10 aves por unidade experimental, considerando cada andar um bloco. Os tratamentos consistiram em rações farelada, peletizada, expandida e expandida peletizada. Os índices de desempenho foram analisados no período de 1 a 22 e 1 a 39 dias de idade das aves. Duas aves com peso médio do grupo foram retiradas de cada repetição e abatidas aos 40 dias de idade para avaliação da carcaça. A forma física da ração afetou o...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aves; Nutrição; Processamento da ração.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982011001100024
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Digestible lysine for broiler chickens with lower genetic potential grown on free-range system Ciência e Agrotecnologia
Nascimento,Eduardo Souza do; Lima,Cristina Amorim Ribeiro de; Brasil,Ronner Joaquim Mendonça; Machado,Noédson de Jesus Beltrão; Sousa,Felipe Dilelis de Resende; Corrêa,Gerusa da Silva Salles.
ABSTRACT Determining the actual lysine requirement is crucial as it is an essential amino acid and plays animportant role in the metabolism of broilers. In addition, it is the second limiting amino acid for broilers fed with rations formulated basedon corn and soybean meal. The aim of this study was to determine the digestible lysine requirement for male broilers with lower genetic potential for growth in a semi-confined system as well as to evaluate the effects of different values of digestible lysine on performance and carcass characteristics. A total of 300 broiler chickensfrom a commercial lineage EMBRAPA 041 were used with an average initial weight of 987 g. The broilers were distributed into 20 experimental units in a completely randomized design...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amino acids; Nutritional requirements; Performance; Yield.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542016000400454
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Digestible threonine for slow-growing broilers: performance, carcass characteristics, intestinal mucin, and duodenal morphometry R. Bras. Zootec.
Machado,Noédson de Jesus Beltrão; Lima,Cristina Amorim Ribeiro de; Brasil,Ronner Joaquim Mendonça; Quaresma,Débora Vaccari; Dilelis,Felipe; Silva,Ana Paula Pereira da; Curvello,Fernando Augusto.
ABSTRACT Five experiments were conducted to estimate the digestible threonine requirements of slow-growing broilers: experiment 1, starter phase (days 10 to 28); experiment 2, grower I phase (days 29 to 49); experiment 3, grower II phase (days 50 to 69); experiment 4, finisher phase (days 70 to 84); and experiment 5, which was specifically conducted to determine the production of intestinal mucin over two periods (days 50 to 69 and 70 to 84). Different birds were used in all experiments. A completely randomized design with five treatments and four replicates was used. Treatments consisted of increasing the values of digestible threonine in the diet through basal feed supplementation with L-threonine (98.5%), which was added instead of cornstarch. The...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amino acid; Nutritional requirements; Villus.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982018000100514
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Efeito da adição de enzimas em dietas de frangos de corte à base de milho e farelo de soja sobre a digestibilidade ileal de nutrientes R. Bras. Zootec.
Tejedor,Anel Atencio; Albino,Luiz Fernando Teixeira; Rostagno,Horacio Santiago; Lima,Cristina Amorim Ribeiro de; Vieites,Flávio Medeiros.
Dois experimentos, utilizando pintos de corte Avian Farm, no período de 8 a 18 dias de idade, foram realizados para se avaliar o efeito de enzimas microbianas sobre os coeficientes de digestibilidade (CD) ileal aparente da matéria seca (MS), da proteína bruta (PB), da energia bruta (EB), do fósforo (P) e do cálcio (Ca) de dietas à base de milho e farelo de soja com diferentes níveis de Ca e P disponível (Pd). Óxido crômico (0,5%) foi adicionado às dietas a fim de se estimar o fator de indigestibilidade. Todas as aves foram abatidas aos 19 dias, para a coleta da digesta. O primeiro experimento foi realizado em arranjo fatorial 2 x 2, com seis repetições contendo 10 aves. As dietas foram formuladas contendo dois níveis de Ca e Pd normal (1%Ca/0,45%Pd) e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amilase; Celulase; Fitase; Digestibilidade; Frangos de corte; Protease.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982001000300028
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Effect of dietary levels of methionine + cystine on performance of broiler breeders R. Bras. Zootec.
Gomes,Paulo Cezar; Lima,Cristina Amorim Ribeiro de; Calderano,Arele Arlindo; Rostagno,Horacio Santiago; Albino,Luiz Fernando Teixeira.
The objective of this experiment was to evaluate levels of methionine + cystine levels for broiler breeders from 40 to 60 weeks of age. It was used 288 Cobb broiler breeders, distributed in a randomized experimental design with six levels of methionine+ cystine in the diets (0.39; 0.47; 0.55; 0.63; 0.71 and 0.79%), eight repetitions and six breeders per experimental unit. The diets were isocaloric and isoprotein (2,850 kcal ME/kg and 12.58% CP) and oferred at a fixed amount (155 g) per bird. For the entire studied period, by using polynomial analysis, it was observed a quadratic effect of methionine + cystine levels on the percentage of egg production, on number of eggs per hen housed, on number of eggs per hen and egg weight. There was also a linear...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Eggs; Requirement; Sulfur amino acid.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982011000500011
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Metabolizable energy and amino acid digestibility of soybean cake subjected to different dry extrusion temperatures for broilers R. Bras. Zootec.
Lima,Marcos Fabio de; Lima,Cristina Amorim Ribeiro de; Dilelis,Felipe; Gomes,Augusto Vidal da Costa; Freitas,Leonardo Willian de.
ABSTRACT Two experiments were conducted to evaluate the apparent metabolizable energy (AME), nitrogen-corrected apparent metabolizable energy (AMEn), and standardized ileal amino acid digestibility coefficient (SIDC) of extruded soybean cake (ESC) at four different extrusion temperatures: 90, 100, 110, and 120 °C. In experiment 1, 300 male broilers were randomly distributed into four treatments (600 g kg−1 reference diet + 400 g kg−1 of SBC at different extrusion temperatures) + reference diet, with six replicates of 10 birds. A metabolic assay using the total excreta collection method was performed from 14 to 23 days to determine AME and AMEn. Quadractic effect of the extrusion temperature was observed, with the maximum AMEn value estimated as 3424.99...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Byproduct; Feed evaluation; Metabolizability; Nutritional value; Poultry; Total feces collection.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982018000100536
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Piperine as a phytogenic additive in broiler diets PAB
Cardoso,Verônica da Silva; Lima,Cristina Amorim Ribeiro de; Lima,Marco Edílson Freire de; Dorneles,Luis Eduardo Gomes; Danelli,Maria das Graças Miranda.
The objective of this work was to determine the effect of piperine as a phytogenic additive in chicken broiler diet. Seven‑day‑old male chicks were randomly allocated in four experimental treatments (n = 24), with four replicates (n = 6). The piperine was added to diets at concentrations of 0, 60, 120, and 180 mg kg‑1 for 35 consecutive days. The following were evaluated: biochemical, hematological and histopathological parameters; performance and carcass yield. Histomorphometric analyses were also carried out. The addition of 120 and 180 mg kg‑1 of piperine did not alter broiler body weight and feed conversion, whereas 60 mg kg‑1 of piperine interfered positively in both parameters from 36 to 42 days of age and significantly increased the absorption...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Piper nigrum; Performance; Phytogenic additive; Sanitation.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2012000400003
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